Landscapes

Udkants Danmark bliver glemt i snekaosset

Som I har kunnet læse i de forrige par indlæg, så tog jeg i fredags et smut til Sønderjylland for at besøge venner og familie, hvorefter jeg atter drog hjem til Odense i onsdags. Vejrprognoserne lovede sne og bidende frostvejr til om tirsdagen, men jeg havde ikke forestillet mig, det skulle blive så slemt, som det gjorde. 

Det begyndte at sne mandag aften. Stille og roligt faktisk. “Nå ja, vi skulle jo alligevel have noget sne”, men det blev begyndelsen på et rigtigt snekaos. 

Vi stod op tirsdag morgen til det tykkeste lag sne, jeg har set i flere år. Sneen dalede fortsat. Det så vældig fint ud inde fra varmen, men vi skulle et smut til Haderslev fra Agerskov – et godt stykke, hvis der lå sådan et lag sne over det hele. Jeg lånte et par af Saras søde mors vinterstøvler, da jeg var så heldig at bruge samme skostørrelse som hende, jeg havde nemlig ikke selv fået pakket et par. Da jeg træder ud af døren, forsvinder mine fødder faktisk under sneen. Væk var de. Det var lidt sjovt.. Til at begynde med, altså. Men nu skulle der skovles sne, bilen skulle ryddes og nå ja, så skulle vi jo afsted!


As you could read in my previous blogposts I went to Southern Denmark on Friday to visit family and friends before heading back home on Wednesday. The weather reports promised snow and ice cold minus degrees for Tuesday. Never had I expected such an outcome as it were to have. Monday evening the first snow fell. Calm and idyllic. It was the beginning of a true snowcaos.

Tuesday morning we woke up to the thickest layer of snow I’ve seen in years. It was still snowing. It looked really beautiful when admiring it from the warm inside of the house but we had a trip to Haderslev ahead of us. Quite a long way if the entire road was covered in snow. I borrowed a pair of boots from Sara’s sweet mother – we shared sizes, luckily. Stepping outside the door my feet disappear entirely beneath the snow. It was kinda fun in the beginning that is. But then we had to shovel the snow, clear the car and oh, get going!

Én ting, I indfødte byboer skal vide, er, at der slet ikke bliver ryddet sne i udkants Danmark i samme grad som i byerne. Sådan overhovedet ikke i nærheden. I Sønderjylland, hvor jeg selv kommer fra, bliver der ryddet sne én gang om dagen i de “større” byer, hvorimod de små byer ofte slet ikke bliver ryddet. Selv kommer jeg fra en lille by, Åbøl, hvor jeg engang oplevede under en meget hård vinter, at vi slet ikke fik ryddet sne i omkring 5 dage. Sneen var så tyk, at du ikke kunne køre i det, medmindre du kørte i en truck eller en traktor. 

Har I nogensinde hørt om udtrykket “at have snefri”? Det er faktisk en reel ting i Sønderjylland, fordi det i perioder kan være umuligt for største delen af eleverne og lærerne at komme frem og de i stedet for bare giver fri hele dagen. Jeg har oplevet at have snefri mange gange i min skoletid. 

Men er det ikke vildt at tænke på? At man simpelthen bare dropper at snerydde ordentligt i større dele af landet, fordi det ikke lige er de store byer? Tænk på udrykningskøretøjer, der skal frem. Det er faktisk en ret skræmmende tanke!


In the outer areas of Denmark the snow isn’t properly removed as in the big cities. Not even close to. I myself come from a little city called Åbøl. One year during a very harsh winter we weren’t cleared for snow in about 5 days! The snow was too thick to drive through unless your drove a truck or a tractor. Have you ever heard about having “snow free”?  In southern Denmark it’s actually a thing. In periods it can be impossible for large parts of the students and teachers to get to school and in that case they grant a day or two off. I’ve had a lot of “snow free” in my school time.

Isn’t it crazy thinking of?  Simply to cut off some places to clear of snow? Think about emergency vehicles! It’s actually a quite scary thought.

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG